Met de opleidingen uit de subcategorie Ambachtelijk koken keer je terug naar de basis, waarbij een nieuwe culinaire wereld voor je opent. De oudere ambachtelijke manier van koken raakt steeds meer in de vergetelheid, maar wij leren je gerechten en bakkerijproducten terug op een originele en authentieke manier bereiden. Ambachtelijk koken is de essentiële handleiding van de moderne kok en het begin van je eigen culinaire avonturen.
Onze docenten helpen je om alles tot in de puntjes te begrijpen zodat je ook echt in de praktijk aan de slag kan met jouw kennis. De cursussen zitten vol tips & tricks, oefeningen en extra lesmateriaal, zodat jij alles leert wat je nodig hebt om een expert te worden.
flexibele opleidingen
waardevol diploma
up-to-date cursusmateriaal
les van vakexperten
persoonlijke begeleiding
met digitaal leerplatform
inclusief online lesmateriaal
alles over ambachtelijk koken
boordevol tips & tricks
geen voorkennis nodig
Je beschikt over een stevige basis om gerechten klaar te maken die iedereen doen watertanden. Je leert ze bereiden volgens de zogenaamde tradities uit grootmoeders keuken. Met een diploma op zak kan je meteen aan de slag. Begin te werken als zelfstandige in je eigen zaak, in een bakkerij of bij een banketdienst, start je eigen catering op of ga aan de slag bij een slager. De keuze is aan jou!
Ik heb al in verschillende restaurants gewerkt en ik merk dat steeds meer zaken hun aanbod verruimen met zoveel mogelijk lokale en ambachtelijke producten. De creatieve bereidingstechnieken en de keuze voor oer-Belgische producten verrassen de meeste klanten in hun restaurantbeleving of geeft een extra dimensie aan verschillende gerechten. - Employer speaks
Consumenten worden tegenwoordig steeds gevoeliger voor gerechten met unieke smaken en een authentiek verhaal. Steeds meer restaurants kiezen voor eten dat smaakt en eruit ziet als 'homemade', maar ook evengoed in het vriesvak kan liggen. Ook heel wat supermarkten specialiseren zich ondertussen om de 'thuiskok' te plezieren. Streekproducten en delicatessen nemen enorm toe. Daarnaast wil de consument ook weten waar eten vandaan komt. Door deze bewustwording kiezen steeds meer fabrikanten en restaurants om duidelijk aan te geven wat iemand precies koopt of wat er op iemands bord komt te liggen. Een groot deel van de consumenten vraagt hierom, en het ander deel van de bevolking wordt hierdoor een flink eind op weg geholpen naar een gezonder leven.
Bij ambachtelijk koken is het ontzettend belangrijk dat verschillende ingrediënten op een correcte manier worden bereid. Je moet ze op de juiste temperatuur koken en niet te lang laten pruttelen. Soms kan dat wel eens voor stress zorgen. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg nieuwe technologieën en mogelijkheden om deze stress te vermijden. Tegenwoordig bestaan er zelfs kookplaten die een geïntegreerde assistent bevatten. Zo krijg je stap voor stap begeleiding bij alles wat je doet. Verschillende sensoren houden in de gaten wat je allemaal doet. Ze suggereren de ideale temperatuur en timing en stellen die ook voor jou in. Zo kook je stressvrij en krijg je meer ruimte voor creativiteit.
Ik ben ongeveer iets langer dan een jaar aan de slag in mijn eigen zaak. Door verschillende ervaringen en contacten met mijn klanten hebben we gedurende het jaar ons menu verschillende keren aangepast. We zijn geëvolueerd naar een verfijnde keuken in een toegankelijk en gezellig kader. We bieden nu een creatieve keuken aan met gerechten die op ambachtelijke en originele wijze worden bereid. We merken echt dat onze klanten heel veel belang hechten aan deze intense smaken en de combinatie van bepaalde smaken. Bij elk gerechtje op de kaart, van voorgerecht tot dessert, vind je een tip en extra informatie over de gerechten terug. - Ex-student speaking
Opleidingsverantwoordelijke
Tijdens de opleidingen uit dit subthema leer je basisvaardigheden en technieken met betrekking tot het klaarmaken van bakkerijproducten en verse authentieke gerechten. Wat ook belangrijk is: het plannen en voorbereiden van werkzaamheden wordt je ook aangeleerd tijdens de opleidingen. Je krijgt een stevige basis mee waar je nadien mee aan de slag kan. De opleidingen zijn zowel voor beginners als mensen met al heel wat ervaring in de keuken. Je krijgt hands-on tips & tricks die elke chef-kok wel kan gebruiken in de keuken!