Tover samen met jouw therapiedier een glimlach op elk gezicht!

25/09/2019 Robert de Bruijn

Therapiedieren: een enorme aanwinst in de zorgsector

Therapiedieren zijn van grote waarde binnen de zorg. Dieren hebben een kalmerend effect op mensen en hun aanwezigheid bevordert het genezingsproces aanzienlijk.
 
Student Hans de Kort is al zijn hele leven gek op dieren en wilde al langere tijd een baan in de zorg. “Ik ben altijd al erg begaan geweest met het welzijn van dieren en mensen. Ik werk graag met dieren en ik haal veel voldoening als ik zie dat mijn therapiedier perfect functioneert en harten verovert. Mijn cliënten voelen zich zichtbaar beter als zij contact hebben met dieren.”
 
 
 
 

Een nieuwe wending

Dankzij de cursus Therapiedieren in de Zorg kon Hans een nieuwe weg inslaan. “De zorg is altijd al mijn roeping geweest. Momenteel werk ik bij een jonge organisatie die zorg draagt voor volwassenen met een beperking. Mijn huidige werk heeft, samen met de opleiding Therapiedieren in de Zorg, bepaald waar ik nu sta. Met veel plezier begeleid ik mensen met een beperking door middel van therapie met honden.
 
 
 
 
“De honden kwamen in beeld toen ik een aantal maanden geleden geen opvang kon regelen voor de puppy die ik toen net had. Noodgedwongen nam ik haar mee naar mijn werk. Na een tijdje kwam ik tot de ontdekking dat zowel mijn collega's als de bewoners oprecht gelukkig werden van de aanwezigheid van onze 'kantoorhond'. Toen wist ik: hier zit meer in! Zo is het eigenlijk allemaal begonnen.”
 

De juiste opleiding

“Om ‘Animal Assisted Therapy’ officieel te gaan toepassen binnen mijn werk had ik wel wat basiskennis nodig. Vandaar dat ik ook op zoek ben gegaan naar een cursus.” Met de opleiding Therapiedieren in de Zorg koos Hans voor De Ondernemersschool NHOC. En met succes. “Voor mijn ideale opleiding was het voor mij belangrijk dat ik zoveel mogelijk zelfstandig kon doen en mijn hobby’s kon blijven uitoefenen. Met de opleiding Therapiedieren in de Zorg had ik de mogelijkheid en de luxe om zelf mijn tijd in te delen en te studeren in mijn eigen tempo.”
 
 
 
 
Dankzij de opleiding kon Hans de theorie in praktijk omzetten. “Ik geef nu workshops aan mensen met een beperking. Natuurlijk ken ik de mensen die hier wonen al langer, dus ik voel vrij snel aan of ik al dan niet een aanpassing moet doen in de workshops. Niet alleen het gedrag van de honden, maar juist ook dat van de groep zijn belangrijke factoren die meespelen. Je hebt bijvoorbeeld mensen die een beetje bang zijn voor honden. Daar moet ik uiteraard rekening mee houden."
 
Ondertussen heeft Hans al enkele workshops gegeven. “Het is een heel prettig gevoel om telkens de bevestiging te krijgen dat de workshops aanslaan en daadwerkelijk een positief effect hebben op de mensen. Ook door hun ouders. Ter afsluiting van een workshop deel ik altijd een certificaat uit. De deelnemers zijn dan 'geslaagd' voor de workshop en dat vieren we! De ouders bellen mij achteraf dan op om te zeggen hoe fijn het is om hun kind zo trots te zien! Dat zijn mooie dingen."
 

Een frisse blik op de toekomst

Hans kijkt continu vooruit. “Ik zou graag in de toekomst mijn diensten verder uitbreiden en ook mensen willen begeleiden zonder beperking. Ik denk dan bijvoorbeeld aan kinderen, jongeren en ouderen. Maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek.“
 

Lanceer vandaag nog jouw carrière

Wil je je passie voor dieren vertalen naar een baan in de zorg? Ben je zelf gek op dieren en ben je begaan met mensen en hun welzijn, dan is werken met dieren en in het bijzonder Animal Assisted Therapy echt iets voor jou! Leer hoe je jouw eigen geschikte viervoeter uitkiest én de juiste opvoeding geeft. Bekijk hier alvast de opleidingsbrochure of download een eerste proefhoofdstuk!


cpSkillsAndSkills

  • Je weet alles van honden en andere geschikte therapiedieren
  • Het inzetten en keuren van therapiedieren
  • Het opvoeden van therapiedieren


Therapiedieren in de Zorg, aProfession

cpLiPracticalInfo

  • Diploma
  • courseTypeH
  • 3-6 month.plural cpCourseTypeHomeDurationSuffix
  • €307

cContent

  • De band tussen hond en mens
  • De geschiedenis van therapiedieren
  • Welke hondenrassen zijn er?
  • Welke hondenrassen zijn geschikt als therapiedier?
  • Hoe voed je een therapiedier op?
  • Waarvoor worden therapiedieren gebruikt?
  • Welke testen moet mijn therapiedier doorstaan om aan de slag te kunnen als mijn assistent?
  • en nog veel meer!

blogAvailable


relatedBlogs

Waarom iedereen een coach nodig heeft

Breid je klantenbestand wereldwijd uit!



previousLabel

5 geweldige redenen om met een nieuwe opleiding te starten

nextLabel

Digitaal leren met de eCampus

relatedCourses


Therapiedieren in de Zorg

studyCategories


Psychologie & Therapie

Gezondheidszorg & Welzijn

Dierenverzorging

Coaching

blogTags


DierenTherapieDierentherapieMedewerker dierentherapieDierentherapeutTherapeutTherapiedierenTherapiedierBehandeling met dierenHondPaardDolfijnHondenrassenTherapiedier opvoeden

mostRead


De 3 belangrijkste verschillen tussen NHOC en MBO

10/01/2019

Beginnen met een thuisstudie? Stel jezelf deze vijf slimme vragen!

02/11/2018

Hoeveel verdient een freelancer?

09/07/2019

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0