Succesverhaal: Oud-studente Maria Muto publiceert haar vierde boek
05/05/2023 Robert de Bruijn
De succesverhalen van onze alumni delen we maar al te graag. Deze keer zetten we oud-studente Maria Muto uit Genk (België) in de kijker. Zij behaalde een tijdje geleden haar diploma Kinderboeken Illustreren en bracht net haar vierde boek uit. “Ik gebruik mijn cursusboek nog steeds. Dat is echt mijn Bijbel.”
Laten we starten bij het begin. Wanneer ben je begonnen met kinderboeken te schrijven?
Eigenlijk ben ik daar als kind al mee begonnen. Ik kom uit de jaren 60, toen was er nog maar weinig speelgoed voorhanden. Voor entertainment gingen we dus altijd naar de bieb. Voor we gingen slapen, vroegen mijn broers en zussen me dan altijd om de boeken voor te lezen, maar eigenlijk zoog ik die verhaaltjes vaak gewoon uit mijn duim. Na een tijd ben ik mijn verhalen beginnen opschrijven en stopte ze jarenlang in een schoendoos. Het was altijd mijn bedoeling om de doos later aan mijn kinderen te geven, zodat zij de verhaaltjes uiteindelijk zouden lezen en publiceren. Mijn man vertelde me dan, “Als je wilt dat ze jouw verhalen lezen, dan moet je ze zelf publiceren.”
Wat heeft je dan doen beslissen om te zeggen: “Ik wil hiervoor een opleiding volgen!”?
Ik zat met een doos vol verhaaltjes en wist dat ik eigenlijk al een volledig boek had. Ik had enkel nog illustraties nodig. Voor mijn allereerste boek, Stien en haar wonderwereld in de kern van de aarde, heb ik een illustrator ingehuurd. Ik tekende zelf al graag, maar ik dacht dat ik te veel hooi op mijn vork zou nemen, moest ik schrijven en illustreren combineren. Toch wilde ik voor mijn volgende boeken mijn eigen illustraties maken. Zo ben ik bij jullie terechtgekomen. Ik schreef me in voor de thuisstudie Kinderboeken Illustreren en leerde in mijn eigen tempo alles om zelf mijn kinderboeken volledig te illustreren. Daarna is het heel snel gegaan. Op amper twee jaar publiceerde ik drie boeken. Mijn vierde is net uitgekomen en mijn vijfde manuscript ligt al klaar!
Hoe heeft onze opleiding je geholpen bij het realiseren van jouw droom?
De cursus was echt zo volledig en heel gemakkelijk om te volgen als beginnende tekenaar. De docente, Tine Brouw, was ook fantastisch. Ze gaf me de ruimte en moedigde me ook aan om mijn eigen stijl te vinden door opdrachten te geven waar we gebruik moesten maken van verschillende materialen. Elke week moesten we dan een werkje doorsturen naar haar via eCampus, alleen was ik zo gemotiveerd dat ik soms tien op een avond wilde sturen. Tine stuurde me dan zelfs haar persoonlijk e-mailadres, omdat mijn ideeën maar bleven komen (lacht). Die grote passie kreeg ik echt door jullie.
En dan ben je beginnen zoeken naar een uitgeverij. Hoe verliep dat proces?
Dat ging echt verrassend vlot. Ik stuurde een mail naar verschillende uitgeverijen die eigenlijk meteen interesse toonden. Ik ben dan bij een paar op interview gegaan en heb getekend bij de uitgeverij waar ik me het best voelde. Mijn eerste drie boeken publiceerde ik bij dezelfde uitgeverij uit, maar ik wilde graag wat breder gaan dan Vlaanderen. Voor mijn vierde boek werkte ik daarom samen met de Nederlandse uitgeverij, Boekscout. Mijn eerste drie boeken krijgen binnenkort ook een Engelse vertaling, maar eerst krijgen de Nederlandstalige versies een nieuw jasje.
Probeer je met je boeken een boodschap te geven aan jonge lezers?
Yes! Ik noem mijn boeken graag soft educatief. Ik kijk rondom mij en zie wat de problematiek is op dat moment. Mijn boekje Marie en Vlad de Vampierjongen gaat over het schoonheidsideaal in onze maatschappij. De boodschap daar is: ‘Als je mooi bent in je hart, dan hoor je er altijd bij.’
Marie naar de Noordpool is dan weer een kerstboek. Daar wil ik kinderen duidelijk maken dat het belang van Kerst meer is dan enkel een iPad of Playstation krijgen. Het is voor velen een donkere en eenzame periode en het is dus belangrijk om aan iedereen, naast cadeautjes, ook liefde te geven.
Die duidelijke verwijzingen naar belangrijke onderwerpen inspireerde ook een school in Dilsen om een heel jaar rond mijn boeken te werken in al hun vakken: Knutselen, Wiskunde, Taal, Muzikale Vorming ... Ze maakten zelfs een musical over mijn boek Marie en Vlad de Vampierjongen! Ik werd toen uitgenodigd om eens een dagje mee te volgen en alles in werking te zien. Dat doet toch wel iets met je. Dat warm onthaal van de kinderen, de foto’s en handtekeningen die ze komen vragen ... Dat was een echte droomervaring.
En nu breng je jouw vierde boek uit: De Beer, de Vos en het tonnetje vet. Waar gaat die juist over?
Het thema van mijn vierde boek is vriendschap. De Beer en de Vos vinden samen een tonnetje vet en krijgen het idee om het als voorraad te bewaren tijdens de winter. Alleen is de vos ongeduldig en eet het hele tonnetje alleen op. De Beer is natuurlijk eerst woedend, maar twijfelt dan of de fout van de Vos wel een juiste reden is om een hele vriendschap voor te laten vallen. Het hele idee is: ‘Echte vrienden vergeven elkaar.’
We vinden het zo fijn dat we je hebben mogen helpen bij het waarmaken van jouw droom. Wat zou je nog willen zeggen aan toekomstige studenten die twijfelen om de opleiding Kinderboeken Illustreren te volgen?
Doen! Ik vond de cursus uitgebreid en tegelijk zo compact en duidelijk uitgelegd dat het me de moed gaf om eindelijk te starten met illustreren. En ik gebruik nog steeds mijn cursus! Ik zeg altijd tegen mijn man, “Dat is eigenlijk mijn Bijbel.” Ik heb hem echt altijd bij mij. Zelfs al droom je over andere dingen dan kinderboeken, dan blijft deze cursus perfect voor beginnende artiesten om hun persoonlijke stijl te vinden. Het zet je ook aan om te blijven leren. Ik wil nog zo veel cursussen rond boeken bij jullie volgen, zoals: Verhalen Schrijven, Sprookjes & Fabels Schrijven ... Ik ga blijven doorgaan!
blogShare