Het opleidingstraject van Wim: ‘het onderwijs heeft mij altijd al gefascineerd’

07/06/2022 Robert de Bruijn

Wim Laan heeft een opleiding tot onderwijsassistent gevolgd bij De Ondernemersschool NHOC. Hieronder lees je zijn ervaringen met deze opleiding en zijn werk daarna.

Hoe kwam je bij ons?

Na ruim 20 jaar in de intensieve jeugdzorg werd het tijd voor iets anders. Het onderwijs heeft mij altijd al gefascineerd. Daarom ging ik op zoek naar een opleiding tot onderwijsassistent. Dit besloot ik op mijn eigen manier te doen, zonder daarvoor vier jaar in de schoolbanken te moeten zitten. Ik zocht dus een opleiding waarbij het mogelijk was om snel mijn diploma te behalen.

Het belangrijkste was dat ik iets deed waar ik me goed bij voelde. Ik heb me dus goed voor laten lichten door verschillende onderwijsinstellingen die de opleiding onderwijsassistent aanboden. Uiteindelijk heb ik gekozen voor De Ondernemersschool NHOC.

‘Ik had de mogelijkheid om stage te lopen op een basisschool of om een portfolio te schrijven.’

Hoe verliep de opleiding zelf?

Het lesmateriaal kreeg ik thuisgestuurd in de vorm van een lesboek. Mijn docent Kim Lemmen heeft mij gedurende het hele traject prima geholpen. Ze heeft mij beoordeeld op de praktijkopdrachten. Tussendoor had ik ook regelmatig contact met haar als ik een vraag had. Kim was erg ervaren en goed in het onderwijs. Het contact met haar verliep daardoor ook goed.

Ik had de mogelijkheid om stage te lopen op een basisschool of om een portfolio te schrijven. Ik besloot een stage te gaan volgen om praktijkervaring op te doen. Ik heb toen verschillende scholen aangeschreven. Uiteindelijk kwamen er een aantal scholen naar voren met een stageplek. Ik heb me verdiept in de scholen en de verschillende manieren van onderwijs die ze daar gaven.

Ik koos voor een montessorischool dichtbij huis. Om stage te lopen, heb ik een stageovereenkomst aangevraagd. Voor de opleiding heb ik stageopdrachten gemaakt. Uiteindelijk heb ik deze opdrachten in slechts vier maanden afgerond. Mijn stage werd ook beoordeeld met een ‘goed’. Ik moest toen nog mijn examen doen.

Op 29 november jl. ben ik geslaagd voor de opleiding onderwijsassistent. Ik koos voor een examen op locatie, maar het is ook mogelijk om online examen te doen.

Hoe gaat het verder na de opleiding?

Na mijn stageperiode in Groningen heb ik een contract gekregen als onderwijsassistent. In deze functie doe ik van alles. Ik help onder andere mee met verschillende projecten, sta voor de klas en kijk zelfstandig toetsen na. Ik zit daar erg op mijn plek en heb goed contact met alle studenten.

Wat is je tip voor toekomstige studenten?

Volg je passie! Zelfs als je (net als ik) geen vierjarige opleiding voor onderwijsassistent hebt gevolgd, komt alles op zijn pootjes terecht. De Ondernemersschool NHOC heeft mij goed geholpen, dus ik ben blij dat ik bij hen deze opleiding heb afgerond. Dat raad ik alle studenten aan.


cpSkillsAndSkills

 • De leerkracht op een efficiënte manier ondersteunen
 • Leerlingen begeleiden middels verschillende methodes
 • Op de juiste manier met probleemgedrag omgaan
 • Efficitent en correct straffen én belonen
 • Jouw leerlingen inspireren


Onderwijsassistent, aProfession

De Ondernemersschool NHOC is een jonge en succesvolle onderwijsinstelling voor volwassenenonderwijs via thuisstudie. We zijn als internationale opleidingsgroep binnen een paar jaar uitgegroeid tot een van de grootste opleiders van Nederland! Dit succes is te danken aan onze korte, praktijkgerichte opleidingen, voordelige all-in prijzen en aan onze bevlogen, ervaren docenten.

cpLiPracticalInfo

 • Diploma
 • courseTypeH
 • 3-6 months
 • 626.00

cContent

 • Je toekomstmogelijkheden als onderwijsassistent
 • De leerkracht op een efficiënte manier ondersteunen
 • De verzorgende taken van de onderwijsassistent
 • Je rol als klasmanager
 • Methodes om leerlingen te begeleiden
 • Omgaan met probleemgedrag
 • Belonen en straffen
 • Je leerlingen inspireren
 • Pedagogiek en opvoedingstips
 • Psychologie van het jonge kind

blogAvailable


relatedBlogs

Achterstallige rekeningen? Verleden tijd met deze 4 tips!

Thuisonderwijs: 5 tips om spanningen met je kind te vermijden

Wereldgodsdiensten: meer gelijkenissen dan verschillenpreviousLabel

Digital Nomad: De droom van Gen Z

nextLabel

The important job of a burnout coach

relatedCourses


Onderwijsassistent

Volg de cursus Onderwijsassistent en studeer waar en wanneer je wil.

studyCategories


Kinderzorg & Opvoeding

blogTags


OnderwijsAssistentOnderwijsassistentOnderwijsondersteunerOnderwijsassistentieOnderwijsondersteuningLeerkrachtassistentLeerkrachtassistentieLeerkrachtondersteunerLeerkrachtondersteuningLeerlingbegeleiderLeerlingbegeleidingKinderbegeleidingKinderbegeleiderKlasmanagerOmgaan met probleemgedragPedagogiekOpvoedingPedagoogOpvoederKlassenassistent

mostRead


De 3 belangrijkste verschillen tussen NHOC en MBO

10/01/2019

Beginnen met een thuisstudie? Stel jezelf deze vijf slimme vragen!

02/11/2018

Hoeveel verdient een freelancer?

09/07/2019

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0