Bier serveren als een pro

06/06/2019 Robert de Bruijn

De meesten kunnen wel eens genieten van een frisse pils of een smakelijk abdijbiertje. Over de smaak van dat gouden goedje is vaak erg lang nagedacht. Om al dat harde werk en meesterschap niet verloren te laten gaan, schenk je bier ook liefst in volgens de regels van de kunst. Hoe je dat doet? Dat kom je hieronder te weten!

In elk glaasje past een biertje

Eens je de hartverscheurende bierkeuze gemaakt hebt, wordt je al met een volgende vraag geconfronteerd. In welk glas schenk je het gerstenat best in? Gelukkig hebben de meeste brouwerijen glazen ontworpen waarin de smaak van hun bier het beste uitkomt. Heb je toevallig geen glas van die ene specifieke trappist? Dat is geen ramp, want in een gelijkaardig glas lukt dat even goed. Welke glazen bij welke bieren horen, leer je in de cursus.

Hou het proper

Nadat je het geschikte glas hebt uitgezocht, moet je er wel voor zorgen dat het brandschoon is. De minste onzuiverheid kan de bierkraag namelijk verstoren en wie drinkt er nu graag uit een gebruikt glas? Vooral vet is de boosdoener in dit geval. Je kan dit voorkomen door het glas na gebruik zo snel en grondig mogelijk uit te spoelen. Een korte spelbeurt voor het drinken kan uiteraard nooit kwaad.

Niet te warm en niet te koud

Niemand serveert bier dat net uren in de zon heeft gestaan, dat is logisch. Toch is het ook belangrijk om de temperatuur van de drank zo goed mogelijk aan te passen aan de gelegenheid en het specifieke bier. Om de dorst te lessen, schenk je het bier kouder dan wanneer het gaat om een gastronomisch brouwsel. De geschikte temperatuur verschilt ook nog eens per biersoort of zelfs per bier. Een fris pintje serveer je in elk geval best tussen 3 en 5 graden.

De perfecte schuimkraag

Nu het bier op temperatuur is en je een proper glas bij de hand hebt, kan je eindelijk beginnen schenken. Dat is een ritueel op zich, maar het loont om het onder de knie te krijgen. Je houdt je glas best schuin om te voorkomen dat je enkel schuim zit te slurpen. Gaandeweg houd je het glas steeds rechter, zodat je een perfecte schuimkraag krijgt.

Wil je nóg meer leren over bier en je omscholen tot een heuse bierkenner? Schrijf je dan nu in voor de cursus Biersommelier. Voor slechts € 349.00 word je thuis op je eigen tempo een volleerd biersommelier.


cpSkillsAndSkills

  • Zelfstandig bier brouwen
  • Professioneel bierproeven
  • Ingrediënten in- en verkopen
  • Adviseren over bier
  • Bier serveren


Biersommelier, aProfession

cpLiPracticalInfo

  • Diploma
  • courseTypeH
  • 3-6 month.plural cpCourseTypeHomeDurationSuffix
  • €349€279.20

cContent

  • Wat is bier?
  • Geschiedenis
  • Brouwen
  • Ingrediënten
  • Professioneel bierproeven
  • Smaakafwijkingen
  • Bierstijlen
  • Serveren van bier
  • Horeca
  • Aankopen van bier
  • Bewaren van bier
  • Bier en foodpairing
  • Starten als zelfstandig ondernemer

blogAvailable



previousLabel

Natuurlijke cosmetica: beter voor mens én milieu

nextLabel

Welk van deze 8 verkooptypes ben jij?

relatedCourses


Biersommelier

studyCategories


Toerisme & Recreatie

Koken & Bakken

Horeca & Hospitality

blogTags


BierSommelierBiersommelierBierspecialistBieristaBierkennisBierbrouwenBierproeven

mostRead


De 3 belangrijkste verschillen tussen NHOC en MBO

10/01/2019

Beginnen met een thuisstudie? Stel jezelf deze vijf slimme vragen!

02/11/2018

Hoeveel verdient een freelancer?

09/07/2019

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0