Zo ontdek je jouw eigen creativiteit

19/08/2019

Er hangt een zweem van mysterie rond de term 'creativiteit'. Veel mensen denken dat je alleen ‘creatief’ bent als je er bijvoorbeeld als kunstenaar je geld mee verdient. Dat is niet waar. Ook is het niet zo dat creativiteit slechts is weggelegd voor mensen waarbij de rechterhersenhelft beter ontwikkeld is. Creativiteit is iets wat iedereen in zich heeft, dus ook jij! 

 

handen-licht-idee-creatief.jpg
 
 

Creatief zijn: durf jij?

Creativiteit lijkt misschien complex, maar eigenlijk is creatief zijn helemaal niet zo moeilijk. Zo ben je al creatief als je met een van onderstaande zaken bezig bent:  

 

1. je bedenkt iets nieuws

2. je creëert iets nieuws

 

Creatief zijn is buiten de gebaande paden treden als het gaat om waarnemen, denken en doen. Het betekent dat je iets nieuws ziet, vindt, doet of maakt. Creativiteit heeft te maken met originaliteit, maar ook met inventiviteit en daadkracht. Mensen die creatief bezig zijn, ontdekken vaak dat hun creatie verrassend en vaak heel nuttig is. Uiteindelijk is creatief zijn vrij zijn van vooroordelen, angsten en verwachtingen. Zonder 'zweverig' te klinken gaat het om loslaten en durven.

 

Zet je andere hersenhelft aan het werk

Er wordt gezegd dat onze twee hersenhelften allebei een andere functie hebben. De linkerhersenhelft staat voor overzicht, logica, en analyse terwijl de rechterhersenhelft er is voor creativiteit, intuïtie en associatief denkenAls we kijken naar het onderwijs in Nederland, dan kunnen we vaststellen dat toch nog steeds vooral onze linkerhersenhelft wordt aangemoedigd. Want: "analytisch denken leidt tot oplossingen". Daarom gaat 'out-of-the-box' denken niet bij iedereen vanzelf en doen we iets vaak omdat we 'het nu eenmaal altijd zo hebben gedaan'. 
 
handen-licht-idee-creatief.jpg
 
Als we het dus over onze hersenen hebben, dan wordt regelmatig gedaan alsof er sprake is van een tweedeling. Maar, creativiteit volledig in de rechterhersenhelft plaatsen en ratio volledig in de linkerhersenhelft is te kort door de bocht. Ons brein komt met nieuwe ideeën door een wisselwerking van beide hersenhelften en allerlei chemische processen. 
 
Iedereen kan creatief zijn, als je maar genoeg wilskracht hebt. Creativiteit is een spier. Als je die spier niet traint wordt deze slap. Creativiteit wekt creativiteit op. Blijf er dus mee bezig, altijd. Zo haal jij het maximale uit je brein!
 
Aan de slag?
Ben jij een creatieveling of wil je de artiest in jou graag stimuleren? Dan is een kwast of een potlood ter hand nemen een goed idee om je hersenen eens anders te laten denken. Ontdek onze opleidingen binnen het thema Tekenen en Schilderen en ontdek je eigen creativiteit!previousLabel

Een opleiding volgen bij NHOC? Zij zijn enthousiast!

nextLabel

Waarom iedereen een coach nodig heeft

mostRead


De 3 belangrijkste verschillen tussen NHOC en MBO

10/01/2019

Thuisstudie starten? Stel jezelf deze 5 slimme vragen

02/11/2018

Hoeveel verdient een freelancer?

09/07/2019

relatedCourses


Nagelstyling (Allround)

Kies voor de praktijkgerichte lessen van de cursus Nagelstyling (Allround).

Aquarelleren

Volg de cursus Aquarelleren en ervaar onze leerzame praktijklessen.

Tekenen en Schetsen

Wil je een praktijkgerichte cursus volgen bij een professionele, bevlogen docent?

Aquarelleren

Leren hoe je met deze techniek kleuren kunt vervagen en verdonkeren? Creatief ingesteld?

Nagelstylist

Wil jij gelnagels op de juiste manier kunnen plaatsen en verzorgen? Je diploma behalen?

courseMaterial


Penselenset Standaard Kryolan

183.00

buyMaterial

Penselenset Make Up For Ever

265.00

buyMaterial

Penselenset Standaard Kryolan

183.00

buyMaterial

Penselenset Professioneel Kryolan

370.50

buyMaterial

Penselenset Make Up For Ever

265.00

buyMaterial

studyCategories


Mode & Styling

Tekenen & Schilderen

Schrijven

blogTags


CreatiefTekenenSchilderenHersenen

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0