Studeren en mama zijn? Zo doe je dat

04/03/2020

Steeds meer werkende moeders vinden de weg naar onze school. Dat is goed nieuws, want vrouwen spelen een steeds belangrijkere rol op de arbeidsmarkt. Een degelijke scholing is dan ook onontbeerlijk.
 
Toch is het bij gezinnen bijna altijd de vrouw die naast haar werk (het merendeel van) het huishouden op zich neemt. Hoe combineer je je studies dan met je werk en je gezin? Wij geven je enkele handige tips om je opleiding in te plannen in je drukke mom agenda!
 

Kies de studiemethode die bij jou past

Ga je voor een klassikale cursus of een thuisstudie? Ze hebben elk hun voordelen en de diploma’s zijn evenveel waard, dus kies de methode die het beste bij jou past.
 
Klassikaal onderwijs is ideaal voor wie thuis maar niet aan het studeren raakt, door een druk gezinsleven bijvoorbeeld. Op een vaste dag in de week ben je gebonden aan je opleiding en focus je je volledig op je carrière.
 
Een thuisstudie is flexibeler en plan je makkelijker in je agenda in. Je bepaalt zelf op welk tempo je je studieparcours aflegt en je hebt geen oppas nodig voor de kids.
 
Extra advies nodig? Vraag raad aan onze opleidingsadviseurs via chat, telefoon of door even langs te komen op een van onze bezoekadressen!
 

Maak duidelijke afspraken met je partner

Verdeel of herbekijk de huishoudelijke taken, wie de kinderen van school haalt, wie de boodschappen doet… Ga voor een evenwichtig schema, zodat jij extra tijd hebt om te studeren en je partner niet verdrinkt in de strijk en de afwas.
 
Je kan je partner ook inschakelen om je te overhoren. Zo weet hij of zij meteen waar je mee bezig bent en breng je nog eens wat tijd met elkaar door.
 

Vertel je kinderen wat je van plan bent

Leg in duidelijke taal uit waarom je af en toe in de boeken of achter je laptop zit en wat je ermee hoopt te bereiken. Je kinderen moeten weten dat het belangrijk voor je is. Maak hen zeker ook duidelijk dat mama soms niet gestoord mag worden. Spreek eventueel een ‘teken’ af als jij niet gestoord mag worden (bijvoorbeeld een bordje aan de deur van je studeerplek).
 

Vraag steun aan je baas

Wil je een opleiding volgen die in de eerste plaats jouw huidige werk ten goede komt? Vraag dan aan je werkgever of deze jou tegemoet wil komen voor de moeite die je erin stopt. Flexibelere werkuren of een tussenkomst in het lesgeld bijvoorbeeld.
 
Tegelijk zorgt het voor extra motivatie als je je plannen deelt met je werkgever. Je doet het immers niet enkel meer voor jezelf, maar ook voor het bedrijf. Stel je de teleurstelling van je baas en je collega’s even voor als je het opgeeft. Gaan we niet doen, he?

 

Betrek vrienden en familie erbij

Schakel vrienden en familie in om je kinderen af en toe op te vangen. Misschien willen oma en opa wel één avondje in de week op je kroost passen? Of leen ze eens uit aan vrienden die willen weten of kinderen iets voor hen zijn. Het is trouwens geen schande om je kinderen ’s avonds van school te laten halen door ouders van klasgenootjes uit de buurt.
 
Licht hen zeker ook allemaal in over je plannen. Zo zullen ze beter begrijpen waarom je even wat minder tijd voor hen hebt en bieden ze misschien spontaan aan om jouw boodschappen te doen. Handig.
 

Af en toe zondigen mag

Vergeet het clichébeeld van ‘het perfecte gezin’. Af en toe een maaltijd aan huis laten leveren is geen schande. Het bespaart je heel wat kostbare tijd, je kinderen zien het als een beloning en jij kan kiezen voor echt brain food. Win-win-win!
 

Blijf investeren in je vrije tijd

Je houdt een opleiding veel makkelijker vol als je af en toe een rustmoment inlast. Het ideale moment om tijd door te brengen met je familie! Speel een spel met je kinderen, ga eens wandelen met het hele gezin of zet je favoriete muziek op en organiseer een family dance off. Af en toe pauzeren helpt je om te focussen, verhoogt de productiviteit en vermindert stress. Zelfs op weg naar je examen.
 
 
Overtuigd dat een cursus in te passen is? Bekijk ons ruime cursusaanbod en start al vandaag!


relatedBlogs

Zo word je een echte saleskoning(in)!

Start een carrière in de IT-sector!

Studeer om te slagen. 6 studietips van onze experts.


relatedCourses

Aromatherapie, Bachbloesemtherapie, Barista, Boekhouden (Basis), Beleggen (Basis), Budgetcoach, Chakratherapie, Copywriter, Creatief Grafisch Ontwerpen, Fotografie BasisblogRelatedAll

previousLabel

Human Resources: een vrouwensector?

nextLabel

8 tips om te studeren in de zomer!

mostRead


De 3 belangrijkste verschillen tussen NHOC en MBO

10/01/2019

Beginnen met een thuisstudie? Stel jezelf deze vijf slimme vragen!

02/11/2018

Hoeveel verdient een freelancer?

09/07/2019

relatedCourses


Gewichtsconsulent

Wil jij meer kennis opdoen over je lichaam, je voeding en het effect van eten op je leven?

Administratief Medewerker

Tijdens de opleiding Administratie krijg je les van een pro uit het vak!

Nagelstyling (Allround)

Wil jij alles leren over het stylen van nagels? Aan de slag bij een nagelstudio?

Visagie (Basis)

Tijdens onze groepslessen sta je er nooit alleen voor.

Aquarelleren

Een unieke schilderkunst onder de knie krijgen? Leren hoe je de mooiste aquarellen maakt?

courseMaterial


Pedicure Professioneel Aurora Districos

€790

buyMaterial

Gelaatsverzorging Professioneel Bio Balance

€330

buyMaterial

Gelaatsverzorging Standaard Bio Balance

€213

buyMaterial

Massage Districos

€140

buyMaterial

Ontharing en Waxing Standaard Districos

€245

buyMaterial

studyCategories


Administratie & Receptie

Beauty

Mode & Styling

Management & Bedrijfsvoering

Tekenen & Schilderen

blogTags


GezinFamilieStuderenStuderende moederWork life balance

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0