Maak de beste foto's met 'de regel van derden'

10/04/2019 Bob van Dongen

Voor een goede foto moet je veel meer doen dan enkel op een knopje drukken. Met het juiste licht, perspectief en kader kom je al een eind, maar met de regel van derden maak je je foto helemaal af. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je je fotoskills een upgrade geven? Lees dan zeker verder!

De regel van wat?
 
De regel van derden! Dit is een vuistregel die door fotografen, maar ook door schilders wordt gebruikt. De bedoeling is om tot een sterker en dynamisch beeld te komen. Hoe je dat effect bereikt en hoe je deze vuistregel toepast, is in theorie eenvoudig uitgelegd. Door het beeld zowel horizontaal als verticaal in drie te delen, krijg je negen gelijke vlakken en vier snijpunten. Door eyecatchers in de foto op deze snijpunten of langs de snijlijnen te plaatsen, krijgen ze een sterkere positie en dat komt je foto alleen maar ten goede.
 
Pas de regel toe op landschapsfotografie...
 
In de onderstaande foto vind je een perfect voorbeeld van verschillende toepassingen van de regel van derden. Als je kijkt naar de achtergrond, zie je dat de onderste horizontale lijn een duidelijk verschil maakt tussen de lucht en de grond, maar daar houdt het niet op. De linkse oryx staat met zijn kop pal op een snijpunt, wat zijn positie in de foto alleen maar versterkt. Dat zijn twee kuddegenoten elk in een ander vak zijn geplaatst, maakt de foto nog meer af.
 

 

... En ook op portretten

Ook in portretfotografie vinden we deze vuistregel terug. De toepassing ervan maakt een portret namelijk meteen een stuk interessanter. In de volgende foto werd het model mooi op de linkse verticale as gepositioneerd, terwijl zijn schouders mooi langs de onderste horizontale lijn loopt. Verder zijn ook de ogen tactisch aan het snijpunt linksboven gepositioneerd. Een topfoto dus!

 

 

Uitzondering op de regel

Waar een regel is, is een uitzondering. Uiteraard zijn niet alle foto's genomen volgens de regel van derden en vinden we talloze uitzonderingen op deze regel. Het is belangrijk om te onthouden dat je pas een goeie uitzondering maakt als je de regel kent en beheerst. Er bestaat in elk geval geen blauwdruk voor de perfecte foto. Uitproberen en experimenteren is de boodschap!

Opleiding Fotografie (Basis)

Sta je nu te popelen om de regel van derden zelf in de praktijk toe te passen? Ben je gek op fotograferen en wil je jouw foto’s graag een professionele touch geven? Of heb je net een nieuwe fotocamera gekocht en wil je graag alles uit je toestel halen? Dan is de basiscursus Fotografie precies wat je zoekt!

Tijdens deze boeiende cursus leer je op een praktijkgerichte manier prachtige foto’s maken. Dankzij de begeleiding van een doorgewinterde fotograaf en uitdagende oefeningen zet je snel grote stappen vooruit. Je maakt kennis met verschillende creatieve fototechnieken en legt zo prachtige composities vast op beeld! Schrijf je nu in en laat jouw beelden binnenkort meer dan duizend woorden spreken!

Zin om jezelf meteen om te scholen tot allround expert? Kies dan voor de uitgebreide opleiding Fotografie - Allround. Hierin komen verschillende aspecten van het fotografievak aan bod, waardoor je aan de slag gaat als breed inzetbare fotograaf. Daarnaast hebben we nog veel meer fotografieopleidingen in ons cursusaanbod.


relatedBlogs

Waarom iedereen een coach nodig heeft

5 fantastische voordelen van single zijn

Je omscholen naar een administratieve baan werkt!previousLabel

Maak werk van jouw gevoel voor stijl

nextLabel

Paperless office of toch old school ringmappen?

mostRead


De 3 belangrijkste verschillen tussen NHOC en MBO

10/01/2019

Beginnen met een thuisstudie? Stel jezelf deze vijf slimme vragen!

02/11/2018

Hoeveel verdient een freelancer?

09/07/2019

relatedCourses


Fotografie Basis

Cursus Fotografie door heel NL - Met beroepsdiploma - NHBO en ISO Gecertificeerd

Fotografie - Allround

Leer alles over fotografie met deze Allround opleiding!

Fotografie - Basis

Flits! Wil jij weten hoe je jouw fotografievaardigheden kunt perfectioneren?

Huwelijksfotografie

Wil jij anderen gelukkig maken met jouw foto's van hun mooiste momenten?

Landschapsfotografie

Wil jij onder meer panoramische landschappen zowel artistiek als naturel kunnen weergeven?

blogTags


FotografieFotoDe regel van derdenKaderSluitertijdOpleidingCursusPlaatjeAfbeeldingCameraFocus

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-